ONDERNEMEN
10 november, 19:26 • 5 minuten leestijd
De uit Brazilië geadopteerde Kelly Alblas (33) wist haar hele jeugd niet wat ze met haar zwarte krullen aan moest. “Ik was in strijd met mezelf, dus ontkroesde ik mijn haar.” Tegenwoordig is ze trots op haar natuurlijke kapsel en heeft ze met haar eigen kapsalon zelfs bekende Nederlanders als klanten.
Geschreven door Bas Keemink
Kelly is geboren in Brazilië, waar ze haar eerste jaren als kind op straat leeft. Samen met haar zussen komt ze in een kindertehuis terecht, waarna ze op haar vierde worden geadopteerd door een echtpaar uit het Westland. “Dat waren Hollanders, die hadden geen krul op hun hoofd. Opeens waren mijn zussen en ik de enige mensen van kleur in onze omgeving.”
De adoptie zorgde bij Kelly voor een innerlijke strijd. “Ik kreeg een Hollandse opvoeding, waardoor mijn eigen taal en cultuur me werden afgenomen. Dan weet je op een gegeven niet goed meer wie je precies bent.”
“Ik heb een volle bos met krullen, maar wilde net als mijn omgeving steil blond haar. Daarom deed ik er alles aan om mijn haar glad te maken. Ik ging het ontkroezen en verven en liep jarenlang rond met gestyled blond haar. Het zag er eigenlijk niet uit.”
De Big Chop
In 2010 besluit ze al haar haar af te knippen. “Dat noemen wij de Big Chop: alles eraf en je natuurlijke krullen helemaal omarmen. Ik was toen nog geen krulspecialist en wilde gewoon kijken hoe dat was. Vervolgens ben ik mijn haar gaan leren kennen. Wat werkt er voor mijn haar? En wat werkt niet? Ik stopte onder andere met haarproducten met chemische stoffen.”
Vanaf dat moment kreeg Kelly op straat vaak complimenten over haar kapsel en vroegen mensen haar om advies. “Ik deed toen de theateropleiding, maar begon langzaam te overwegen om krulkapper te worden.”
Toch maakte ze eerst haar studie af en regisseerde daarna verschillende voorstellingen. Ze was ook nog een tijdje achtergrondzangeres bij Gordon. “Ondertussen was ik in Brazilië geweest om mijn biologische familie te ontmoeten. Hier zag ik hoe kappers anders omgaan met afrohaar. Dat inspireerde mij om een eigen kniptechniek te ontwikkelen en in 2012 ben ik vanuit huis mijn eigen kapsalon Fixcurls begonnen. In het begin vooral in de avonduren, zodat ik mijn andere werk ook kon blijven doen.”
Extra locatie openen
Al snel kan Kelly rondkomen van het verzorgen van krullen. Ze bouwt in haar huis twee kappersstoelen, neemt een extra kapper aan terwijl ze droomt van een eigen salon. “Toen mijn vriend bij mij introk, moest ik wel op zoek naar een externe locatie. Hij kwam ’s avonds altijd aan in een huis vol met klanten.”
In 2019 opent ze dan ook een kapsalon in Den Haag en vervolgens in 2022 een locatie in Rotterdam op de Mariniersweg. “We konden in Den Haag het aantal klanten al snel niet meer aan, dus we moesten wel een extra locatie hebben. Inmiddels hebben we meer dan 30 duizend vaste klanten. Voor nieuwe klanten is een wachtrij.”
Online wachtrij
“Je kunt bij ons niet meer dan twee maanden van tevoren boeken. Elke twee maanden openen we onze online agenda en kunnen klanten een plekje reserveren. Vanwege de populariteit knalt het systeem er vaak uit. We zijn daarom bezig om een systeem te ontwikkelen zoals bij concerttickets, zodat klanten in een online wachtrij kunnen staan.”
De populariteit van Fixcurls komt volgens Kelly doordat er weinig kapsalons zijn met deze specialiteit. “Veel black hair kappers zijn vaak gespecialiseerd in het ontkroezen van afrohaar en niet in het omarmen van natuurlijk krullen. Daarom hebben we ook klanten uit België, Duitsland en Luxemburg.” Ook bekende Nederlanders weten haar salons te vinden. “Zowel de kinderen van zangeres Anouk als die van de voormalig kickbokser Remy Bonjasky zijn al jaren vaste klant.”
Trots zijn op je afro
Hoe trots Kelly zelf dan ook is op haar krullen, ze wil absoluut niet dat mensen ongevraagd haar haren aanraken. “Dat gebeurt mij bijna iedere maand”, zegt ze verontwaardigd. “Onlangs stond ik bijvoorbeeld in de rij bij de kassa, toen ik opeens twee handen in mijn haar voelde. Iedere keer weer verwacht ik dat het een bekende is, maar het was een onbekende man die achter mij stond en ook nog eens zei hoe lekker zacht mijn haar was. Ik vind het heel moeilijk om daar goed op te reageren.”
Op haar bedrijfskleren bedrukte ze daarom de tekst ‘please don’t touch my curls’. “Klanten zagen deze kleren en vroegen of ze die konden kopen, omdat ze daar ook ervaring mee hebben. Daarom verkoop ik de truien nu ook.”
Fixcurls richt zich ook met veel passie op kinderen met een afrokapsel. “Ik weet als geen ander hoe het is om je te schamen voor je natuurlijke haar. Kinderen die hier komen zien alleen maar mensen met dezelfde krullen. Voor sommige is het de eerste keer dat ze zoiets meemaken. Het is mijn doel om die kinderen te leren trots te zijn op hun natuurlijke kapsel.”
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl